Macskatartás tekintetében a hazai szabályozás igen megengedő. Gyakorlatilag ha az ember nem szeretné utaztatni, kiállításra vinni kedvencét, semmi sem kötelező. Fontos azonban figyelembe venni, hogy helyi szabályozások előfordulhatnak, akár egy társasház alapszabályában is benne lehet hogy tartható-e ott macska, ha igen mennyi.

A macskák tartási módjától nagyban függ a javasolt beavatkozások listája is.

Minden macskának: ivartalanítás, alap fertőző betegségek elleni évenkénti vakcinázás, 3 havonta féreghajtás. Hallójáratok és szájüreg időszakos ellenőrzése, 8 éves kor fölött évente vérvétel, a gyakori veseelégtelenség korai diagnosztizálására. Az egyedül tartott, egészséges szobacicáknál itt a felsorolás akár be is fejezhető.

Ha nem egyedül van tartva a cica, érdemes a leukózis fertőzöttséget ellenőrizni, szükség esetén karantént, vakcinázást alkalmazni. Nem ellenőrzött tenyészetből származó új állat esetén mindig hasonlóan célszerű eljárni. Ha van a cicák között kijáró állat is, akkor nála rendszeres külső élősködő elleni kezeléssel, leuózis és veszettség elleni évenkénti vakcinázással az állomány fertőződése megelőzhető.

Csak kinti, akár félvad állományoknál a szakma szabályait figyelembe véve minden ellen vakcinázni kéne, folyamatos külső élősködő elleni védekezés és akár havonta történő féreghajtás lenne szükséges. Ha a gazdi megengedheti magának, vagy állatvédők segítségével sikerül erőteremteni a szükséges forrásokat akkor nincs is gond. Ha ez nem sikerül akkor közegészségügyi szempontokat figyelembe véve az állatok féreghajtása és veszettség elleni vakcinázása a legfontosabb. A nőstény állatok ivartalanításával pedig az állomány további gyarapodása előzhető meg. Fontos itt megjegyezni hogy az emberi egészség a legfontosabb, így ha egy nehezen kezelhető vad állatot szeretne kezelni befogni és ellenáll, inkább kérjen segítséget.